Tid for film

Veierland vels filmklubb snurrer filmer igjen

Alice i Eventyrland

Lørdag 9. mars kl. 17:00 vises Alice i eventyrland. Denne filmen er for alle. Ingen aldersgrense.

Alice i eventyrland (Alice in Wonderland) er en stor, men tullete historie. Den ble skrevet for engelske lesere i et annet århundre. Og dersom du leser originalen vil du nok se at mange poenger er blitt borte på veien — dersom du ikke gjør deg umaken med å finne ut av det. Det sies at enkelte viktige poeng kun ble forstått av forfatterens personlige venner. Det ligger det alvor skjult det som i første omgang virker tullete.

Selv om en del av dette nok har blitt borte i filmene (boken er filmet mange ganger) så er det fremdeles slik at denne filmen kan sees på flere måter. Du kan se den som en ren barnefilm med små historier og ordspill. Du kan se den som en historie med referanser til Viktoriansk sosietet, forfatterens liv og hans bestevenn fra barneårene. Du kan se den som en historie med skjulte meninger (bruk av nytelsesmidler, seksuelle baktanker osv.).

Det finnes ikke noen overbevisende bevis på at det er skjulte meninger, men på nettet finnes nærmest utallige spekulasjoner.

Voksen eller barn. Har en ikke sett Alice i Eventyrland så er dette en film så spesiell at alle skal se den.

Magnolia
Klokken 20:00 vises Magnolia. Denne filmen har 15 års aldersgrense.

Ja, filmen har 15 års-grense, men jeg tror du skal være noen år eldre for å få glede av den. Den er tung og den er 3 timer lang.

Det er nærmest en tradisjonell tragedie. Her er det små og store synder vevet sammen. Blant de store synder er svik mot barn. Her er religiøse aspekt som straffedom, soning og offer.

Det er mange spesielle rollefigurer her. Den døende mannen, hans hysteriske kone, den suksessrike TV-veteranen, politimannen som gjerne vil handle riktig, den frenetisk kokainsniffende unge kvinnen, kunnskapsgeniet av en 10-åring, den vulgære kjønnsfascisten (Tom Cruise) som lager seminarer og selger instruksjonsvideoer til frustrerte mannfolk.

Mer her: Magnolia

Faktaboks: Veierland vel