Velhuset

Vellets hus

red 2 for Veierlendingen

Veierland vels medlemmer har et kjempeflott velhus midt på øya. Det brukes til filmklubb, velfester, trim, basar, 17. mai osv. Dessuten har Vellet flere andre bygg.

thumb_IMG_7339_1024

Velhuset
Velhuset er to etasjer, eller halvannen etasje, om man skal være korrekt. I første etasje ligger storsalen, biblioteket/peisestua, kjøkkenet, lagerrommet pluss toaletter og gang. I storsalen avholdes medlemsmøter, her feires bryllup og konfirmasjoner. Her er både fest og basar. Det er god plass for det meste.

Peisestua eller biblioteket — om du vil — er et mye mindre rom. Her har vi styremøter og mindre sammenkomster. Det er sitteplass for 5 - 6 stykker i sofa og godstoler. Det er selvfølgelig både peis og bøker her. I dette rommet drikkes mye te og noen pils.

Kjøkkenet er romslig og godt utstyrt for matlaging og matservering.

Lageret og rommet i 2. etasje brukes som lager. Lageret i 1. etasje er salgsbod for kaffe og kaker under basar og 17. mai.

I tillegg er det et loftrom der skrot og annet nyttig oppbevares.

Andre bygg
Utenfor velhuset har vellet et postkontor (bygget og eid av Vellet) samt garasjer og en bod.

Vi må heller ikke glemme Rispestua som står ved siden av skolen. Dette er øyas grendemuseum.

Nå diskuteres det dessuten om Vellet skal overta ansvaret for den gamle telefonkiosken.

Utstyr
Vellet er godt utstyrt. Peisestua har peis og biblioteket har bøker (jada, det er samme rommet). På kjøkkenet finner du det du trenger for å servere 60/70 gjester. Inkludert glass, kopper, kniver og gafler og hva en nå trenger. Det er en stor kaffetrakter der samt oppvaskmaskin og komfyr. I storsalen er det et kraftig stereoanlegg og projektor i taket. Det er ribbevegg som kan konverteres til en liten scene. Vi må heller ikke glemme de flotte bildene, elghode og redningsskøyta.

På lageret finner vi stoler, bord og kjøleskap. Det står en liten fryseboks der også.

I garasjen står Vellets bil som brukes til syketransport med mer. Her står dessuten gressklipperen og øyas brannvogn med utstyr. I vinterhalvåret lagres alle benker og rastebord i bua.

Vedlikehold
Alt dette krever vedlikehold. Alle bygg med unntak av velhuset er i dag i god skikk. Velhuset er svært godt holdt innvendig, men trenger et skikkelig løft utvendig. Det må skrapes, males og det må byttes en del panel. Det har i lengre tid vært planlagt å gjøre dette på dugnad, men med stadig færre Veierlendinger ser en at dette kanskje ikke blir så enkelt — alternativet er dyrt.

Utleie
Posthuset leies ut til Posten. En garasje leies ut til Nøtterøy kommune. Velhuset leies ut til alle og enhver. Det vil si A-medlemmer betaler kun for vask.

Prisene er da som følger:
A-medlemmer kr 700,-
B-medlemmer kr 1.500,- første døgn og deretter kr 1.000,- pluss vask.
Andre kr 3.000,- første døgn og deretter kr 2.000,- pr døgn pluss vask.

Timeleie kr 300,- pr time pluss vask.

Leieinntektene har gjerne ligget på rundt 20.000,- pr år inkl. vask. Dette dekker omtrent strømutgiftene.

Det har lenge vært diskutert om skille mellom A- og B-medlemmer skal fjernes. Det som hittil har talt i mot er at de fastboende (A-medlemmene) leverer mye flere dugnadstimer på Vellet. Kanskje en heller burde lage et skille basert på antall dugnadstimer?

Vil du leie? Ta kontakt med Monica på telefon: 988 66 432 eller 33 38 80 30