Telefonkiosken

Telefonkiosken er tatt ut av drift

red 2 for Veierlendingen

IMG_2149

Bakgrunn
Om noen år kan du fortelle dine barnebarn at «en telefonkiosk ja, nå skal du høre. Det var et lite hus med plass til en mann eller to gode venner. Inne i den var det en telefon der en puttet inn penger når man skulle ringe. — Nei, nei, nei, det var ikke en mobiltelefon. Den var mye større og du kunne bare ringe med den. Ikke sende meldinger, ikke surfe på nettet, ikke høre på musikk — jo, forresten — noen ganger var det pausemusikk når du ringte og ingen hadde tid til å snakke med deg.» osv. osv.

I 1932 utlyste Oslo Telefonanlegg en konkurranse om en ny, standardisert telefonkiosk. Den skulle ikke koste mer enn 1 000 kroner, og måtte være solid og lett å sette sammen. Arkitekten Georg Fredrik Fasting fra Bergen vant blant 93 forslag med sitt forslag «Riks». Det var en rød telefonkiosk i jern og glass med funksjonalistiske stiltrekk. Den bestod av et skjelett av vinkeljern med påklinkede plater.

Vår telefonkiosk i Praten
Var innom telefonkiosken i Praten i dag. Forrige gang jeg var innom fikk jeg summetone. Nå fikk jeg teknisk feil. Dermed er nok en æra forbi. Det kommer nok aldri summetone i den kiosken igjen.

Kioskens skjebne
Tidligere var det tusenvis av røde telefonkiosker over hele landet. De siste årene har de forsvunnet. Hundre kiosker skal fredes. En av disse er kiosken i Praten. Telefonkiosken kal pusses opp av Telenor.

I den forbindelse var Veierlands telefonkiosk valgt ut som «premiekiosk» (telefon fra Hamar). Den ble oppringt, og den som tok telefonen ville vinne en million kroner. Ingen tok telefonen, TV-teamet som var her i sakens anledning måtte reise hjem med uforrettet sak og en eller annen Veierlending gikk glipp av en million kroner.

Hvor?
Kiosken skal ikke stå der den står i dag. Den skal sannsynligvis flyttes til Vellet. Kom gjerne med kreative forslag.

Mitt forslag er å plassere kiosken på en sokkel på Brentås. Inne i kiosken monteres kraftige lys og kiosken kan sees fra hele skjærgården. Men ingen hører på meg.