Filmkveld 1. mars

Toy Story og Wonderful Days

red 2 for Veierlendingen

Lørdag, 1. mars er det filmkveld. Filmklubben viser 2 filmer. En for de store og en for de små. I omvendt rekkefølge.

Toy Story
Vi antar at Toy Story vises med norsk tale. Filmen begynner klokken 17:00. Det er ingen aldersgrense.Det er et historisk brus over Toy Story fra Pixar. Dette var den første helaftens animasjonsfilm som var laget uten kontakt med menneskehender. Den var data-animert fra start til slutt. Kritikken før den ble sluppet var at dette ville bli steril og mekanisk. Det ble den ikke. Den er utrolig varm og figurene kunne konkurrere med en hvilken som helst Disney-figur. Steve Jobs (Apple) var hovedaksjonær i Pixar og dette var en av hans store drømmer. Det ble en suksess så stor at den kostet sjefen i Disney jobben da han ikke klarte å få til en avtale med Steve Jobs om oppkjøp. I dag er det Disney som eier Pixar.

Stjernen i filmen er Woody. En lekecowboy som eies av Andy. Straks Andy forlater rommet slutter Woody, Buzz Lightyear og de andre å late som om de er døde leker. Første halvdel av filmen går med til en intern kamp mellom Woody og Buzz. Det ender med at disse to sammen må redde dagen da den slemme nabogutten Sid (som har det morro med å mate hunden sin med dokker han har stappet mat i og bygge om lekene sine til farlige mutanter) dukker opp på arenaen med sine mer krigerske leker.

På vellet blir det norsk tale (antar jeg) voksne bør få tak i filmen og høre originalskuespillerne. Tom Hanks spiller Woody og Don Rickies spiller Mr Potatoe Head.

Regissøren John Lasseter fikk en spesiell oppmerksomhet fra Academy Award, mens Randy Newman ble nominert til Oscar for den stemningsfulle musikken.

Wonderful Days
«Voksenfilmen» denne gang har 12-års-grense. En snill film med andre ord. Filmen begynner klokken 20:00.Wonderful Days går også under navnet Sky Blue. Dette er noe så sjeldent som en Syd-koreansk animasjonsfilm. En science fiction fra 2003.

Teknologien som benyttes i filmen er helt annerledes enn den som benyttes i Pixar (Toy Story, Biler, WALL-E). I Wonderful Days gjengis bakgrunner med fotorealistiske datagenererte bilder. Her legges det ikke vekt på å få til en overbevisende animasjon av mennesker (særlig menneskelige bevegelser). Personlig får jeg litt tegneseriefølelse av sånne filmer.

Wonderful Days finner sted i 2142. Miljøforurensning har ødelagt vår sivilisasjon. En teknologisk avansert by som heter Ecoban ble bygget, og den høster energi fra «DELOS-systemet», som bruker forurensning (Carbonite) for å lage strøm. Carbonite utvinnes av folk som bor utenfor byen i den omkringliggende ødemark. Her finner vi den gåtefulle unge Shua (Marc Worden). Shua ender opp i et trekantdrama med sin barndomsvenn, Jay (Cathy Cavadini), og hennes overordnede, Ecobans sikkerhetssjef Cade (Kirk Thornton).

Jay velger Shua fremfor Cade og ødelegger de tykke skyene som ligger over Ecoban, slik at blå himmel blir synlig over byen.

Kort fortalt er vel dette en film om miljøødeleggelser, forurensning og klassekamp.