Alt om birøkting

Veierland vel inviterer • Alt om birøkting

red 2 for VeierlendingenKlikk bilde for å se hvordan du skal tegne en bie. Det er raskere enn du tror.

FOREDRAGET ER AVLYST PÅ GRUNN AV SYKDOM • NYTT OPPSLAG KOMMER

Veierland vel inviterer alle interesserte til foredrag om birøkting. Foredraget holdes på Veierland vel tirsdag 26-11-2013 klokken 19:30. Det er Tønsberg Birøkterlag som holder foredraget.

Som det står på plakaten: Kan vi få flere bier til Veierland? Mer bier — mer pollonering — mer frukt — mer liv — MER HONNING!

Når dette er sagt så er det helt sikkert ikke nødvendig å ha ambisjoner om bikuber og honningproduksjon for å komme. Det vil uansett bli et svært interessant foredrag.

Bier
Bier er flyvende insekter i nær slekt med veps og maur. De har en viktig rolle i polloneringen og, selvfølgelig, i produksjon av honning og bivoks. Det finnes nesten 20.000 bi-arter fordelt på 7, 8 eller 9 familier (her er ekspertene tydeligvis ikke helt enige).

Man har funnet bier på alle kontinent med unntak av Antarktis. Det vil si at biene finnes alle steder der det er planter som pollineres av insekter.

Biene er tilpasset et liv der de lever av nektar og pollen. Nektar gir biene energi mens pollen gir biene andre viktige næringsstoffer som proteiner, vitaminer og mineraler. Det meste av pollenet som samles inn går med som for til larvene.

Biene har en lang og avansert «tunge». Med denne kan de samle inn nektar fra blomstene de besøker. De to «antennene» er også typisk for biene. Alle bier har to par vinger der det ene parret er mye mindre enn det andre. Hos noen få arter har det ene kjønnet små vinger — så små at det er vanskelig eller umulig for dem å fly.

Verdens minste biart er Trigona minima. Trigona minima er en 2,1 mm lang bie uten brodd. Verdens største bie er Megachile Pluto. En bie som kan bli nesten 4 cm lang. Den lever av blader der den kutter av biter omtrent som bladkuttende maur.

Den bien vi kjenner best er den europeiske honningbien. Denne produserer, som navnet sier, honning. Ikke alle bier gjør det!

Honning
Alle kjenner den søte honningen som biene lager av blomsternektar. Den vi kjenner best er den som produseres av honningbier. Det finnes andre bier og andre insekter som produserer honning også (humler, honningveps m. fl.), men disse brukes ikke av birøktere.

Biene omgjør nektar til honning ved en prosess som foregår i biens mage og fordampning av uønskede stoffer. Deretter lagres dette som en matreserve i bikakene som er laget av voks.

Honning er omtrent like søtt som sukker. Honningen inneholder svært lite vann og er derfor godt beskyttet mot de aller fleste bakterier. Derimot så kan honningen inneholde reststoffer etter en bakterie. Disse reststoffene kan være farlige.

Vi har brukt honning i mange, mange år. Som søtemiddel og som smakstilsetning. Smaken kan variere avhengig av nektarkilder, årstid og andre forhold.

Honning har også en symbolsk rolle innen enkelte religioner. Dessuten har dessuten hatt en rolle innen medisin. Mest for lettere sykdommer som forkjølelse og behandling av småsår.

Tønsberg og omegn birøkterlag
Tønsberg og omegn birøkterlag er medlem av Norges birøkterlag.

Som medlem i birøkterlaget får du 11 nummer av bladet Birøkteren hvert år. Du kan dessuten delta på møter, du får tilbud om kurs og mottar, bistand i juridiske spørsmål, hjelp ved sykdomsutbrudd og masse annet.