Gammelfergen

Gammelfergen på besøk

red 2 for Veierlendingen

Etter å ha gått mange år på Krøderen er nå gammelfergen fått hjemmehavn i Østfold. Fredag var den på besøk på Veierland.

Veierland II
Veierland II som fergen het da den var «vår» ferge ble bygget ved Holmen verft, Risør, i 1964. Fergen er 40 fot og var registrert for 40 passasjerer. Tror det hadde blitt litt stress med syklene som fraktes i dag.

Den gang var det jo isvintre med få års mellomrom. Når fergen ikke lenger kunne gå i isen — den tålte ikke all verden — laget ferieførerne merket løype over isen og fulgte ungdomsskolebarna over om morgenen. Alle varer til butikken måtte da dras over isen og fergeskipperne hjalp til.

Mellomstasjoner
Noen år var den «badebåt» i distriktet her. Da hadde den navnet «Live Cecilie». Så gikk den mellom mellom Sætre og Håøya – med navnet «Håøya». Ikke vår Håøy, men Håøya utenfor Hurum.

I en periode var det hovedstadens badegjester som nøt godt av skipets tokter mellom øyene i fjorden.

Kryllingen
Kryllingen ble satt i drift på Krøderen i 1990. Den tidligere sorte Veierlandsfergen var nå hvit. Det er fremdeles mulig å ta en tur på Krøderen i den båten som nå heter Kryllingen II.

url
Under tiden på Krøderen var den hvit og bar navnet Kryllingen.

Fergen i dag
Den gamle fergen er nå ombygd innvendig og brukes som feriebåt, eller yacht som det står på Norefjells nettsider. Den er i privat eie.

GmlFerge

På vei hjem fra Tenvik fikk jeg tatt dette bildet av Veierland II. På vei inn mor brygga på Vestgården. Nå i sine gamle farger,