Foredrag om vår kystkultur

Svein Hermansen holdt foredrag

red 2 for Veierlendingen

IMG_1576
25. april var det velmøte. Svein Hermansen holdt et engasjerende foredrag om vår kystkultur. Han fortalte om båttyper som Ferdersnekka og seilsjekter, Bolærne og den store og mangfoldige satsingen en nå ser i den nye nasjonalparken. Både i offentlig regi, i frivillige organisasjoner og fra profesjonelle utøvere.

Han fortalte om flybåten og problemene den har hatt og fremdeles har. Den er svært sentral i mye av satsingen i skjærgården vår. Spesielt nevnte han transporten til og fra Bolærne.

Han snakket seg varm om arrangementer som kan gjennomføres på Bolærne, Fuglehuk og andre steder i vårt nærområde. For ikke å snakke om alle overnattingsstedene.

Mellombolærnes venner lå han hjerte nær. De har gjort en kjempejobb med restaurering av småbrukene på Mellom Bolæren og den fredede Grevestuen. Grevstuen ble oppført rundt 1840 som Grev Peder Anker Wedel Jarlsbergs fornemme fritidsbolig. Nå står stedet der ute slik det en gang ble bygget. Bare på Grevstuen har dugnadsgjengen lagt ned 2.500 timer.

Skjærgårdskvinnene har satt fokus på kvinners liv og virke i skjærgården. Spesielt i perioden 1850 til 1920. De har dessuten restaurert loshuset på Øster Bolærne. De har forsøkt å skape et interiør mest mulig slik det så ut den gang det ble bygget. En regner med at dette var på slutten av 1800-tallet. Her er det kulturarrangementer i regi av Skjærgårdskvinnene. Det er mulig å leie dette huset i sommersesongen. Skjærgårdskvinnene er en forening som er dannet av kvinner og for kvinner som har ulik tilknytning til skjærgården rundt Nøtterøy/Tønsberg. Vi er en forening under YOF (ytre Oslofjord). Skjærgårdskvinnene ønsker å rette fokus på kvinners liv og virke fra ca. 1850 og frem til ca. 1920. Det gamle loshuset på Østre Bolærne er restaurert slik at det interiørmessig mest mulig er brakt tilbake til byggeåret på slutten av 1800-tallet. I tillegg til ulike kulturarrangementer i regi av Skjærgårdskvinnene vil det bli mulig å leie huset i den beste sommersesongen.

En annen aktivitet Svein Hermansen kunne fortelle om var Skjærgårdvikingene som har sommerleir på Kalvenga Vestre Bolærne.

Stiftelsen Fuglehuk fyr eller Fulehuks venner vedlikeholder og restaurerer det nedlagte fyret på Fuglehuk. Fulehuk fyr ligger lengst øst i Nøtterøys skjærgård og markerte tidligere innseilingen til Oslofjorden. Fulehuk fyr ble bygget og satt i drift i 1821. Det hadde fyrvoktere fram til 1979. I 1989 overtok Hollenderbåen fyrfunksjonen og lyset i fyret på Fulehuk ble slukket. Nøtterøy kommunen overtok øya fra forsvaret i 2004 og bygningene fra fyrvesenet i 2005. Det er mulig å leie seg inn på fyret for arrangementer av alle slag.

Kombinerer du Flybåt og Taxibåt kan du komme hvor du vil i skjærgården. Fulehuk Fyr har f. eks. dårlig havn (les ingen havn). Her er Tønsberg Taxibåt fra Bolærne beste alternativ om du skal besøke fyret.

I Jensesund ligger en liten restaurant der du kan få deg en pils og litt mat. Kjempekoselig sted om du er på båttur. Restauranten ligger på Vestre Bolærne. Her ligger også haller etter den militære aktiviteten på øya. Er du heldig såkan du få omvisning i disse hallene.

Untitled
Ytre Oslofjord er en paraplyorganisasjon med rundt 25 medlemmer. Her finner du Flybåten, Ishavsskuta Bertine, Mellom- Bolærnes venner, Redningsselskapet, Skjærgårdskvinnene, Fulehuks venner og mange flere.